Direct naar content

Wetgeving

Werkdruk is een actueel thema in Nederland. Er verschijnen regelmatig krantenartikelen over hoe hoog de werkdruk en het werkdrukgerelateerde verzuim is. Er is dan ook al veel over werkdruk onderzocht en geschreven. En het goede nieuws: organisaties en medewerkers leren elke dag meer over hoe ze goed met werkdruk om kunnen gaan.

Meer informatie

In deze arbocatalogus vind je veel informatie over wat je zelf, samen en als organisatie rondom werkdruk kunt doen, hoe je werkdruk kunt herkennen, oorzaken aan kunt pakken, werkplezier kunt vergroten en ontspanning en herstel kunt bevorderen.

Verdiepende informatie

Bij de totstandkoming van deze arbocatalogus is voortgebouwd op diverse werkdrukmodellen en theorieën, zoals het balansmodel rond energievreters en energiegevers, het huis van werkvermogen en het WEB-model. Ook informatie van andere arbocatalogi is ter inspiratie benut.

Verplichtingen

Elke organisatie is vanuit de Arbowet verplicht om werkdrukbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. Oftewel regelmatig een RI&E (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie) uit te voeren, in het Plan van Aanpak maatregelen te benoemen, deze in te voeren en te evalueren. Ook moet elke organisatie haar medewerkers over werkdruk voorlichting en instructie geven. Net als bij andere arbo-onderwerpen moet ook bij werkdruk de ondernemingsraad worden betrokken.

Moeten of willen?

Als organisatie kun je het arbobeleid vormgeven vanuit de verplichtingen. Met een goed werkdruk- en werkplezierbeleid is echter veel te winnen. Medewerkers zijn meer tevreden, presteren beter en verzuimen minder. Ga bij het vormgeven van het werkdrukbeleid dus vooral na wat je met het werkdrukbeleid zou willen!

Arbowet

  • Artikel 1, lid e en f: Definities psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en stress.
  • Artikel 3: Arbobeleid, inclusief voorkoming en/of beperking van PSA.
  • Artikel 5: Inventarisatie en evaluatie van risico’s: opstellen RI&E en plan van aanpak door werkgever.
  • Artikel 8: Voorlichting en onderricht: werkgever zorgt voor voorlichting, instructie en toezicht.

Arbobesluit

  • Afdeling 4 – Artikel 2.15: Maatregelen ter voorkoming of beperking van psychosociale arbeidsbelasting.
    Lid 1: In RI&E en plan van aanpak ook aandacht voor PSA.
    Lid 2: Voorlichting en onderricht zijn vereist over PSA-risico’s en -maatregelen.