Direct naar content

Veiligheidsvoorzieningen kennen

Er zijn technische voorzieningen om brand te voorkomen, in te dammen, te ontdekken en om brand te bestrijden. Daarnaast zijn er maatregelen die zorgen dat er zo snel mogelijk doeltreffend actie genomen wordt. Dat werkt alleen als je weet dat het er is en hoe er mee om te gaan.

Implementatie brandveiligheidsvoorzieningen

Het aanbrengen van doeltreffende brandveiligheidsvoorzieningen en zorgen dat er goed mee wordt omgegaan vergt een goed doordachte implementatie en beheer.
Bij ‘voorzieningen’ valt te denken aan gebouw en inrichting (afsluiters, meterkast, opslagvoorzieningen, brandcompartimentering, automatisch sluitende/ontgrendeling van deuren, vluchtwegen, nooduitgangen, enz.) en aan speciale noodinstallaties (brand-/rookmelders, sprinkler/blusinstallaties, blusapparaten, alarmering, noodverlichting).

Veiligheidsbewustzijn creëren

Schep balans tussen ‘ontzorgen’ en ‘eigenaarschap’. Je wilt niet dat iedere medewerker zich dagelijks druk moet maken over de technische brandbeveiliging. Dat regel je via specialisten en onderhoudsfirma’s. Je wilt wel dat medewerkers zich bewust zijn van die voorzieningen, de goede werking niet verstoren en signaleren als er iets mis mee is/lijkt. Denk aan: losschroeven van deurdrangers of keggen onder een branddeur. Medewerkers met meer besef van de voorzieningen zullen minder snel (onbedoeld) de werking verstoren. Dit bereik je door informatie te geven, maar beter door hen een actieve rol te geven in het beheren, zodat zij zich deze middelen eigen maken.

Stimuleren van meldingen en vragen

Bewustzijn en kwaliteit verhoog je ook door medewerkers te stimuleren om opvallende situaties te melden. Laat hen veiligheidsrondes doen en analyses maken van incidenten of oefeningen. Daardoor ontstaat meer bewustzijn over de reden of noodzaak van de voorzieningen.

Managen van veranderingen

Speciaal aandachtspunt is het managen van veranderingen. Waar ‘techneuten’ weinig zicht hebben op locaties, loop je risico dat veranderingen de (brand)veiligheid schaden: doorbreken van brandscheidingen, herinrichting die vluchtwegen aantast, verstoring van detectie/alarmering. Planmatige inspectie en onderhoud en het goed managen van herinrichting/wijziging in gebruik van ruimtes is nodig. Regel bij investeringsaanvragen dat iemand met de BHV-bril op kijkt naar het plan. Het helpt als gebruikers (medewerkers) zich bewust zijn van de aanwezige voorzieningen, zodat ook zij zich afvragen of veranderingen niet ten koste gaan van veiligheid. BHV-oefeningen helpen om verandering op te sporen.