Facilitaire dienst
Werk in de facilitaire dienst kan fysiek belastend zijn. Het is belangrijk om klachten te voorkomen, zodat je nu en in de toekomst je werk kunt blijven doen.
Organiseer facilitaire werkzaamheden gezond
Fysieke overbelasting is een belangrijke oorzaak van verzuim en uitval. Dat voorkom je door de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting in te voeren in je organisatie. Doe dat aan de hand van onderstaande punten. Dan voldoe je ook aan de wet- en regelgeving rond fysieke belasting.
- Voer regelmatig een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) uit, neem zo nodig maatregelen en houd de maatregelen en het plan van aanpak actueel.
- Gebruik de RisicoRadar als verdieping van de RI&E. Als uit de RI&E naar voren komt dat fysieke belasting in je organisatie een aandachtspunt vormt, is deze verdieping nodig om tot oplossingen op maat te komen.
- Geef instructies en bied trainingen fysieke belasting aan. De BeleidsSpiegel (Stap 7) geeft hiervoor concrete criteria.
- Houd rekening met kwetsbare groepen, zoals zwangere en kolvende medewerkers, oudere medewerkers en jongeren onder de 18 jaar. Dit is concreet uitgewerkt in Stap 6 van de BeleidsSpiegel.
- Gebruik de informatie vanuit PAGO onderzoeken voor de invulling van het beleid fysieke belasting.
- Bevorder de vitaliteit van medewerkers, in samenhang met je beleid rond fysieke belasting of als afzonderlijk beleidsonderwerp.
Overweeg om alle medewerkers van ondersteunende diensten DoeBoekje te geven. Het DoeBoekje is het zusje van het GebruiksBoekje, maar dan voor medewerkers die niet-cliëntgebonden werkzaamheden verrichten. Het DoeBoekje staat vol met tips over gezond tillen, reiken, duwen, trekken, etc., uiteraard op basis van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting.
Ga goed met je lijf om
De Praktijkrichtlijnen geven aan wanneer iets te zwaar is. Dus wanneer gezonde fysieke belasting overgaat in overbelasting. Ze zijn afgesproken door de werkgevers- en werknemersverenigingen en de inspectie gebruikt ze bij hun inspecties.
Gebruik de praktijkrichtlijnen voor fysieke belasting
Dit zijn documenten waarin is uitgeschreven wat een gezonde en wat een ongezonde manier van werken is. Vraag een preventiemedewerker, ergocoach of fysiotherapeut om uitleg en oefen de toepassing samen met je collega’s.
Ga goed om met aanwezige hulpmiddelen
Gebruik de aanwezige hulpmiddelen, zoals een ‘hondje’, karren en verstelbare werkbladen. Vraag zo nodig collega’s, de preventiemedewerker of een ergocoach om een instructie. Zorg ervoor dat de hulpmiddelen goed worden onderhouden.
Leef gezond
Eet gezond, slaap genoeg en beweeg en sport regelmatig. Je kent de tips vast al wel… Lukt het je ook om ze na te leven?
Wat je samen kunt doen
Fysieke overbelasting kan leiden tot gezondheidsklachten en uitval. Samen kun je veel doen om fysieke overbelasting te voorkomen.
Zet fysieke belasting op de teamagenda
Bespreek regelmatig welke fysieke belasting jullie als team op je bordje krijgen en hoe je daar handig mee kunt omgaan. Ga na wat je er slim aan kunt organiseren, bijvoorbeeld door de taak of werkomgeving aan te passen, hulpmiddelen in te zetten of taken te rouleren. Nodig regelmatig de preventiemedewerker, ergocoach of fysiotherapeut uit om mee te kijken bij specifieke belastende activiteiten en ga samen na wat er handiger kan.
Gebruik de praktijkrichtlijnen voor fysieke belasting
Dit zijn documenten waarin is uitgeschreven wat een gezonde en wat een ongezonde manier van werken is. Vraag een preventiemedewerker, ergocoach of fysiotherapeut om uitleg en oefen de toepassing samen met je collega’s.
Ondersteun elkaar
Spreek elkaar aan op wat er goed gaat en beter kan. Met feedback zorg je ervoor dat je samen scherp bent rond fysieke belasting.
Pas goed op minder belastbare collega’s
Zeker bij fysieke belasting hebben de volgende groepen extra aandacht nodig:
- Zwangere en kolvende collega’s. De belastbaarheid neemt af tijdens de zwangerschap.
- Oudere collega’s. Hoewel de verschillen tussen mensen groot kunnen zijn, is het een feit dat de belastbaarheid bij het ouder worden onvermijdelijk afneemt. Houd daar rekening mee in de werkverdeling.
- Jongeren onder de 18 jaar.