Direct naar content

Risico´s van gevaarlijke stoffen

Wat zijn gevaarlijke stoffen en hoe weet je dat iets een gevaarlijke stof is? Wat is nodig om je daartegen te beschermen? En hoe bescherm je cliënten in de dagbesteding? Want ook zij vallen onder jullie verantwoordelijkheid. Let extra op bij zwangerschap en borstvoeding.

Risico´s van gevaarlijke stoffen

Risico-inventarisatie & evaluatie en gevaarlijke stoffen
Om risico’s van stoffen uit te sluiten breng je die in beeld binnen de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (aanvullende RI&E gevaarlijke stoffen):

  1. Breng in kaart waar welke stoffen in welke hoeveelheden worden gebruikt.
  2. Verzamel de veiligheidsinformatiebladen (VIB) en maak op basis daarvan een overzicht (register gevaarlijke stoffen). Zo zie je waar eventuele gevaren zitten.
  3. Bekijk in welke mate er blootstelling is en welke incidenten zich kunnen voordoen: blootstellingsbeoordeling. Bepaal of de maatregelen toereikend zijn.
  4. Zo niet, dan zijn aanvullende stappen nodig (plan van aanpak).

De volgende punten zijn belangrijk om ten minste te regelen:

  • Bepaal in de RI&E waar met welke stoffen gewerkt wordt en waar gevaarlijke stoffen in het werk ontstaan (uitlaatgassen, roken, boren, schuren etc.).
  • Maak een register van gevaarlijke stoffen met aanvullende registratie voor CMR-stoffen (carcinogene, mutagene en reprotoxische stoffen, zie downloads). Desinfectie-alcohol (ethanol) en cytostatica of cliënten die recent cytostatica kregen toegediend horen hier ook bij. Hanteer een inkoopprocedure met beheer van de beschikbare stoffeninformatie (VIB).
  • Maak blootstellingsbeoordelingen en bepaal welke maatregelen nodig zijn om veilig te werken met stoffen (veilige werkwijzen). Bepaal die volgens de arbeidshygiënische strategie:
    • Voorkom en beperk het gebruik van gevaarlijke stoffen zo veel mogelijk.
    • Vervang risicostoffen door minder schadelijke alternatieven.
    • Voorkom of verminder het vrijkomen van stoffen door maatregelen te nemen aan de bron.
    • Voorkom of verminder de belasting van de medewerkers door maatregelen die verspreiding of contact met het product tegengaan (afzuiging, ventilatie, afscherming).
    • Stel zo min mogelijk medewerkers bloot en hou de tijd van blootstelling zo kort mogelijk.
    • Verstrek doeltreffende persoonlijke beschermingsmiddelen.

Blootstelling beoordelen

Voor alle gevaarlijke producten geldt dat je de blootstelling beoordeelt en daarmee aantoont dat de belasting binnen de grenswaarden blijft. Die beoordeling kan met metingen of met een gevalideerde berekeningsmethode (bijvoorbeeld Stoffenmanager). Betrek daarbij een deskundige van het niveau arbeidshygiënist.