Direct naar content

Beeldschermwerk

Voor de één is beeldschermwerk een klein onderdeel van de werkdag, voor de ander de hoofdcomponent. In elke functie werk je met computers, tablets en/of smartphones. Er is veel mogelijk om je beeldschermwerk gezond te doen.

Wat de organisatie kan doen

Door beeldschermwerk gezond te organiseren kun je fysieke gezondheidsklachten goed voorkomen. Met onderstaande punten organiseer je het beeldschermwerk gezond én voldoe je aan de wet- en regelgeving rond beeldschermwerk.

De volgende punten zijn belangrijk om ten minste te regelen:

  • Voer regelmatig een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) uit, neem zo nodig maatregelen en houd de maatregelen en het plan van aanpak actueel.
  • Gebruik goed meubilair dat voldoet aan de actuele ergonomische eisen. Zorg dat de instelling van het meubilair op flexwerkplekken eenvoudig te veranderen is.
  • Geef medewerkers en leidinggevenden voorlichting en instructie over beeldschermwerk. Leer hen wat ze kunnen doen om klachten te herkennen en te voorkomen.
  • Bied beeldschermwerkers oogonderzoek en zo nodig een beeldschermbril aan.
  • Zorg voor hulpmiddelen zoals een dockingstation of een laptopstandaard met los toetsenbord en muis als medewerkers langdurig met een laptop werken. Organiseer het werk zodanig dat langdurig werken met een tablet of smartphone niet nodig is.
  • Maak afspraken over thuiswerk. Bij meer dan twee uur beeldschermwerk per dag gelden thuis feitelijk dezelfde regels als op het werk. Ook de thuiswerkplek moet aan ergonomische eisen voldoen en daarbij hoort ook voorlichting en instructie over de instelling van de werkplek.

Let bij het organiseren van gezond beeldschermwerk ook op de werkdruk. Hoge werkdruk in combinatie met ongezond beeldschermwerk, geeft eerder fysieke klachten!