Direct naar content

Brandveiligheid

In het bedrijfsnoodplan legt de organisatie vast hoe schade door noodsituaties wordt tegengegaan. Hoe worden medewerkers, cliënten en bezoekers in alle denkbare noodsituaties beschermd? En hoe wordt de continuïteit van dienstverlening gewaarborgd? Dit vergt vooruitzien en keuzes van het management.

Brandveiligheid

Als er brandpreventieve maatregelen worden genomen, is de kans dat er een brand ontstaat kleiner. Dit bestaat uit brandveilige inrichting en brandveilig gedrag. Deels een rol voor de organisatie en deels voor het team en medewerker. Breng in kaart waar welke stoffen in welke hoeveelheden worden gebruikt.

Een brede en integrale benadering

Bedrijfshulpverlening (BHV) is een verplicht onderdeel van de Arbozorg. Doeltreffend werken aan ‘echte’ veiligheid bereik je door een brede en integrale benadering Brancheorganisaties Zorg – waar ook GGZ Nederland deel van uitmaakt – en Brandweer Nederland stimuleren met het programma De Zorg Brandveilig een risicogestuurde aanpak van brandveiligheid.

De volgende punten zijn belangrijk om ten minste te regelen:

  • Risico-analyse: aan welke risico’s moeten we denken? Brand, gaslekkage, ongevallen/verwondingen, vergiftiging, agressie en geweld, prikaccidenten, uitbraak van besmettelijke ziektes, stroomuitval, noodweer, overstroming? Hoe realistisch is het dat ons dat overkomt? Kijk naar alle te verwachten risico’s en risicofactoren die samenhangen met het ontstaan en de effecten van brand en vertaal die naar eigen beleid en maatregelen op bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch vlak. Kijk ook naar het gebruik van het gebouw, waarbij cliënt-/patiëntkenmerken en -gedrag, medewerkers, andere aanwezigen en de omgeving belangrijke factoren zijn.
  • Beoordelen van de beheersmaatregelen: Hoe groter de samenhang tussen de maatregelen, hoe kleiner het risico op brandgevaarlijke situaties en de gevolgen daarvan. In het Stuurwiel Risicogestuurde Brandveiligheid is de samenhang tussen risicogebieden en maatregelen weergegeven. Het stuurwiel bestaat uit:
    • Gebouw en inventaris (brandveilige inrichting)
    • Techniek en installatie (voorzieningen voor risicobeheersing/-bestrijding)
    • Omgeving en derden (risico- en hulpperspectief)
    • Cliënten/patiënt (veroorzaken en gedrag bij een incident)
    • Medewerkers (voorkomen en beheersen van risico’s door veilig gedrag)
    • Organisatie en beleid (visie en sturing op factoren die risico’s tegengaan en bij incidenten schade beperken)

Maatregelen op het gebied van organisatie en beleid:

  • Maak noodscenario’s: bedenk wat er gebeurt in noodsituaties.
  • Maak brandveiligheidsvoorschriften voor de organisatie.
  • Maak een bedrijfsnoodplan met als onderdeel het BHV-plan.

Preventie en beheersing

Doordachte preventie maakt de noodzaak en de omvang van de noodmaatregelen veel minder. Een gebouw dat branddetectie heeft en goed gescheiden is in brand- en rookcompartimenten, vraagt bijvoorbeeld minder zware BHV-bezetting. Immers, je ontdekt de brand eerder en de brand en rook verspreiden zich minder snel, dus is er meer tijd om eventueel te ontruimen.